Tarina

Halusin muuuuutoksen.

Sametti ® Hyvinvointijuoman tarina alkoi seitsemisen vuotta sitten. Kansanedustajana minuun otti yhteyttä moni maidontuottaja ja kertoi omista jaksamisongelmistaan ja talousvaikeuksistaan. He tuskailivat sitä, että maidosta saatava hinta on niin alhainen, ettei heillä ole varaa palkata riittävästi työntekijöitä ja samalla oli jatkuva paine laajentaa tuotantoa, jotta tila tuottaisi riittävästi perheen elantoon. Laajentaminen taas lisäisi entisestään työmäärää ja kuormaa maidontuottajan harteille.

Moni ei ole jaksanut tässä oravanpyörässä ja lisäksi tuotannon laajentaminen ei ole kaikille mahdollinen vaihtoehto. Kansanedustajan työn vuoksi olen viikot eduskuntatyössä Helsingissä ja usein aamuisin Töölönlahden rantoja lenkkeillessäni mietin, miten ihmeessä voisin löytää ratkaisua tähän kipeään ongelmaan. 

Olen koulutukseltani vanhuksiin erikoistunut sairaanhoitaja ja terveystieteiden maisteri pääaineena kansanterveys ja gerontologia. Terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoon ja hyvään ikääntymiseen liittyvät tekijät ovat aina kiinnostaneet minua valtavasti. Olen myös kahden kouluikäisen lapsen äiti. Tiedän, kuinka tärkeää tasapainoinen ja monipuolinen ravinto, riittävä lepo ja liikunta ovat hyvinvoinnin edistämisessä kaikissa elämänvaiheissa. Nykyajan kiire nakertaa näitä kaikkia ja moni yrittää taiteilla oravanpyörässä ja suoriutua arjen haasteistaan kuitenkin niin hyvin kuin rahkeet sallivat.

Olen ollut maatalousyrittäjänä puolisoni Harrin sukutilalla 13 vuotta. Se on toki vain silmänräpäys tilan historiassa, sillä Kärkkäisten suku on viljellyt tätä tilaa jo 1600-luvulta lähtien. Olen ystävieni mukaan melkoisen hurahtanut lehmiin ja niiden hyvinvointi on minulle kaikki kaikessa. Myöskään meidän tilalla ei ole mahdollisuutta -eikä halua- laajentaa tuotantoa vaan halusin löytää keinon, miten voisin saada lehmiemme tuottamalle maidolle lisäarvoa. Kun karjalehtiä selatessani  ”äkkäsin” A2-maidon ja sen ainutlaatuisuuden, tiesin heti, että tässä on se, mihin haluan panostaa. 

Siitä oivalluksesta alkoi vuosien työ kotitilani lehmien parissa: selvitin jokaisen eläimen geeniperimän sen osalta, tuottaako se A1- vai A2-maitoa. Lähetin satoja karvatuppinäytteitä kalifornialaisen yliopiston tutkittavaksi ja niiden perusteella sain selville, mitkä lehmistämme ovat A2-maidon tuottajia. Ensimmäinen testaamani lehmä oli lempilehmäni, 12-vuotias Elixir, karjamme vanhin ja lempein lehmä. Nimi oli enne: Elixir tuottaa A2-maitoa!

Samalla alkoi ajatustyö siitä, millainen tuote minun tulisi kehittää. Kiteytin itselleni tavoitteeni:

- Halusin kehittää tuotteen, jossa voin yhdistää karjaosaamiseeni kaiken terveystieteellisen osaamiseni.
- Halusin palauttaa alkuperäisen A2-lehmänmaidon terveellisyyshyödyt osaksi ihmisen kokonaisvaltaista ruokavaliota.
- Halusin tuoda aidot vanhanajan lisäaineettomat marjojen maut myös nuorison saataville ilman lisättyä sokeria!
- Halusin antaa ikäihmiselle vielä mahdollisuuden päästä nauttimaan vanhanajan tutuista mauista terveellisessä muodossa.
- Halusin antaa tuottajien perheille sekä heidän maatilojen eläimille parempaa hyvinvointia.
- Halusin tehdä tuotteen Suomessa suomalaisista raaka-aineista.
- Halusin, että tuote on mahdollisimman monen saatavilla.

Kuluttajien kanssa käymäni lukuisat keskustelut johtivat siihen, että pystyin listaamaan 5 haastetta, jotka nousivat eniten esiin ja ovat turhauttaneet sekä aiheuttaneet niin päänvaivaa kuin vatsankin vaivoja monelle välipalajuomia käyttävälle ihmiselle:

1. Voimakkaasti prosessoidun ja homogenoidun maidon on huomattu aiheuttavan erilaisia mm. vatsatoiminnan haittoja osalle kuluttajista.
2. Välipalajuomissa on ollut paljon lisättyä sokeria sekä lisäaineita ja ne ovat maistuneet ”teolliselle”.
3. Osa välipalatuotteista ja niiden raaka-aineista tuodaan kaukaa Suomeen, jolloin ympäristö kuormittuu tarpeettomasti.
4. Osa välipalajuomista vaatii katkeamattoman kylmäsäilytyksen ja siksi sen käyttö arjen vilinässä on vaikeaa.
5. Ei ole ollut saatavilla välipalatuotetta mitä uskaltaisi antaa koko perheelle pienistä lapsista ikäihmisiin. Ja mikä myös maistuisi kaikenikäisille.

Eli suuri osa välipalajuomista ei oikeasti tue terveyttä, kuormittaa ympäristöä ja maistuu keinotekoiselle.

Halusin muuttaa tämän ja aloitin pitkäjänteisen kehitystyön tavoitteenani kehittää terveydestään huolehtiville ihmisille hyvinvointia aidosti tukevan juoman. Sellaisen, joka on aidosti kotimainen, homogenoimaton, gluteeniton, helppokäyttöinen ja johon ei ole lisätty sokeria eikä sen täysmaitoa ole pilkottu teollisesti.

Kiteytettynä johtoajatukseni oli luoda ihan uudenlainen elintarvike, jonka ainesosat ja käsittelytapa tuovat jokainen osaltaan lisäarvoa hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Siis jotain ihan muuuuta kuin mitä nyt on kuluttajien saatavilla. Tuotteeni tulisi lisäksi olla niin hyvänmakuinen, että se maistuisi kaikille aina lapsesta isomummoon. Että voi oikeasti sanoa: tämä on hyvää ja vatsassakin tuntuu hyvälle.

Minulle oli selvää, että halusin Sametti® Hyvinvointijuoman tekevän hyvää koko elinkaarensa matkalle: niin maitoa tuottaville lehmille ja niiden hoitajille kuin tuotteen juojille – ja koko Suomelle: siksi maidon lisäksi myös marjat, kaura ja hedelmät ovat 100%:sti kotimaisia!

Laitoin koko osaamiseni likoon ja aina haasteen tullessa vastaan, ratkaisin sen itse tai etsin kehitystyöhön osaajan, jolla oli halua ja kykyä olla mukana luomassa terveellisempää huomista.

Näin syntyi Sametti® Hyvinvointijuoma.

- Maailman ainoa A2-maidosta tehty elintarvike, joka on tuotettu yhdellä tilalla.

Olemme saaneet Sametti® Hyvinvointijuomaa maistaneilta ihastunutta ja kannustavaa palautetta saattaa tuote valmiiksi sekä saataville kauppojen hyllyille. Nyt ensimmäinen testierä Samettia on valmis nautittavaksi. Kesän aikana keräämme kokemuksia ja mielipiteitä. Syksyn aikana aloitamme markkinoinnin, kun juoma ja pakkaus saavat lopullisen muotonsa.

Valitsemalla Sametti®  Hyvinvointijuoman osaksi täysipainoista ruokavaliota teet selkeän valinnan terveytesi tueksi.

Hannakaisa Heikkinen,
Sametin kehittäjä ja tuottaja